torsdag 26. februar 2015

Lykkepiller i svart jord

Vinterferien er her og har sendt mitt yngste krapyl avgårde med et fly. Selv om det er lenge siden jeg har vært på jobb synes jeg at man må benytte seg av ferier når de dukker opp. Jeg startet min på Kvamskogen med nedover og bortoverski. Vel hjemme kjente jeg at jeg ville mer på tur. Jeg hadde mer behov for mennesker og samtalepartnere og valget falt på garden der man alltid kan være akkurat den man er. Hele tiden. Så jeg pakket meg i bilen og trillet i passe tempo til huset med freden i.

Kvelden listet seg innpå og det var tid for "legging" av høns. Min tante er levende opptatt av frittgående høns og har hatt høns spankulerende rundt beina i ca 40 år. Høns er trivelige skapninger. Jeg gav dem mat og pratet litt med dem. Jeg plukket med meg dagens fangst uten at noen av dem ble noe fornærmet av den grunn. De klukket og koste seg og var ikke noe annet enn fornøyde.

En gang ønsker jeg meg sånne.  

Lykkelige høner legger lykkelige egg!
Det er godt å være på landet. Jeg sov som en stein om natten og våknet uthvilt. Ikke visste jeg at formiddagen skulle bli preget av planting. Men sånn ble det. Det er noe spesielt med å dyrke sine egne planter. Få ting til å vokse. Passe på dem og i dette tilfellet få noe ut av dyrkingen. Er jeg heldig og får dette til får jeg etterhvert tomater i vinduet mitt. 

Jeg er helt grønn på sånt og fikk et kurs av min tante. Nå tenkte jeg at dere skulle få et lite lynkurs av meg.


Det finnes visst mange måter å gjøre dette på, men sånn gjorde vi det i går. Jord, en bøtte med sand, en sprayflaske med vann, noe å plante i og selvsagt frø måtte på bordet. 

Vi lagde merkelapper av et gammel yoghurtbeger.
Kan være greit å holde styr på hva som er hvor.
Først fylte jeg oppi begeret med løs jord. Den skal ikke pakkes hardt sammen. Så brukte jeg en tannpirker som jeg fuktet i munnen og dermed festet de bittesmå frøene seg og var lett å få ned i jorden. Frøene skulle ca en halv cm ned i jorden.


Når det er gjort og frøene er på plass skal/kan man strø over jorden med et lite lag sand. Dette er for å forhindre grønske. Når man har gjort det fukter man sanden med noen spruter med vann fra en sprayflaske.Nå er man i grunnen ferdig, men vi mangler plastfolien som vi la rundt hele begeret. I denne første prosessen skal vi ikke vanne frøene. Fuktigheten i jorden holder frem til frøene har spiret ca to cm opp av jorden. Først da kan du ta av plasten og helst vanne dem fra bunnen og ikke fra toppen. Jeg gleder meg til å se hvordan det går. Dette er god terapi! Lykkepiller i frøform.
Før jeg dro hjem fikk jeg også være med på tapping av lønnesevje. Det er ganske utrolig hva naturen deler med oss om man bare vet om triksene. Til nå er det bare lønnen som kan tappes. Bjørkesevjen er ikke helt klar ennå. Den er klar ca tre uker etter lønnen, uten at jeg vet helt hvorfor det er sånn. Har du smakt sevje? Det smaker friskt og godt og er stappet med vitaminer og enzymer.

Jeg elsker å lære om disse tingene og er så heldig at jeg kan få lære akkurat så mye jeg vil. Vil du lære mer om disse tingene? Neste helg, den 7-8. mars skal det holdes kurs om groglede og hvordan man tapper bjørkesevje. Du får også kunnskap om hvordan du lager vin av den gode sevjen.  Kurset holdes på garden på Ostereidet og har plass til flere!

Om du er interessert, gi meg en lyd eller  kontakt min tante på dagfrid@kolas.net eller på mobil på mobil: 90959171.


1 kommentar:

  1. Tusen takk, du skriver som en Gud, glede å lese om våre dager sammen. Og en ære.. Gleder meg til boken kommer en vakker dag..

    SvarSlett