lørdag 6. september 2014

Hodestups forelskelse


I går var jeg på vernissasje på Fana Kulturhus. Jeg er heldig og jobber sammen med en kunstnerisk sjel, Lavinia Vaida. Sammen med Aase Furu åpnet de utstillingen sin i Fana Kulturhus. En hele gjeng fra jobben hadde dukket opp og stemningen var høytidelig og stor. Dan Sundhordvik også kjent som Dan from Norway - som også er en kollega - spilte to låter med sin strålende innlevelse og formidlingsevne. 

Vi skålte og tittet på maleriene som hang rundt oss. Midt blant oss skjedde det et lite mirakel. En fin frøken på 7 år forelsket seg hodestups i et maleri. Jeg har aldri sett lignende. Sammen utforsket vi bildet og fant ut hvilket hus vi ville bo i. Jeg ville bodd helt nede slik at jeg slapp å klatre så høyt. Da ville jeg slippe unna høydeskrekken. Hun ville helt motsatt og hadde dessuten funnet et hus det bare var et eneste av. Der ville hun bo. Høyest oppi tretoppen. Hun snakket også om uglene som satt inne treet og moren lurte på hvordan hun visste det var ugler? Dette bare visste den unge frøkenen. Det var vel omtrent da selveste kunstneren hadde fått med seg den store entusiasmen og kom bort til henne. 

Samtalen var rørende. Der stod man og var vitne til en kunstner som fikk bekreftet akkurat det hun ønsket. Den unge frøkenen pekte og forklarte og lurte på hva det var hun hadde malt inni treet? 

- Det er ugler, sa skaperen av bildet. 

- Det var det jeg sa, mamma, sa hun med stor glede.

Minuttene kunstneren snakket med minimennesket fikk frem tårer i flere øyne. Aase Furu var synlig rørt av dette barnet som så bildet hennes slik hun ønsket at det skulle bli sett. De snakket samme språket. Tårene rant da den lille måtte forlate lokalet uten hennes drømmebilde. Selv forklaringer om hvordan kjøp av malerier fungerer og at hun uansett ikke ville fått det med seg hjem den dagen - hjalp ikke. Hun ville virkelig ha dette magiske bildet der det bor tusenvis av historier. 

Etter noen minutter kom de tilbake. Hele fenomenet ble for spesielt. Den dype og inderlige forelskelsen ble for sterk og vant. Maleren ble så glad at hun lovet kjøperen et lite maleri av samme temaet som hun kunne ha hjemme i ventetiden. Helt uten å betale noe ekstra - til den ungen kjøperens store begeistring. 

En lykkelig frøken og en lykkelig kunstner kunne ta kvelden. Bildet hadde funnet hjemmet det var laget for!Bildene står der og dørene er åpne hverdager fra 11.00-15.00 frem til 17.oktober. Jeg ville tatt turen!1 kommentar:

  1. Kjersti sem Ringel6. september 2014 kl. 18:31

    En skjønn historie, hilsen en stolt mormor. Bildet ser fantastisk ut og er akkurat noe som får fantasien frem hos barn og voksne .

    SvarSlett